Sporo gestów bonobo i szympansów ma to samo znaczenie

1 marca 2018, 12:27

Wiele gestów używanych przez szympansy i bonobo ma to samo znaczenie.



Chelatory żelaza ograniczają namnażanie nowotworowych komórek macierzystych

28 lutego 2018, 13:01

Usuwanie nadmiaru żelaza może ograniczać namnażanie opornych na terapię nowotworowych komórek macierzystych (ang. cancer stem cells, CSC), które odgrywają ważną rolę w przerzutowaniu i nawrotach choroby.


Składnik jadu skorpiona pomoże chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów?

27 lutego 2018, 15:01

Związek z jadu skorpiona zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).


Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk

22 lutego 2018, 11:57

Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.


Wirusowe insuliny

20 lutego 2018, 12:17

Naukowcy z Joslin Diabetes Center zidentyfikowali 4 wirusy, które wytwarzają działające na ludzkie komórki insulinopodobne hormony.


Wrażliwość płazów na śmiertelną chytrydiomykozę zależy od mikrobiomu skóry

20 lutego 2018, 11:14

Wrażliwość płazów na grzybicę wywoływaną przez Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) zależy od bakterii żyjących na ich skórze.


Relokacja funkcji językowych po lewostronnym udarze okołoporodowym

19 lutego 2018, 12:49

Dzieci, które przechodzą udary okołoporodowe w obrębie lewej półkuli, mają funkcje językowe zlokalizowane w prawej półkuli.


Preferencje smakowe gnojarza z malezyjskiej wyspy Langkawi

12 lutego 2018, 12:56

Chrząszcze koprofagiczne Paragymnopleurus maurus z wyspy Langkawi na Morzu Andamańskim upodobały sobie odchody makaków krabożernych (Macaca fascicularis). Mimo że odchody małp można znaleźć także w innych rejonach, owady są aktywne tylko w lasach.


Większe grupy społeczne korzystnie wpływają na inteligencję (przynajmniej dzierzbowronów)

8 lutego 2018, 13:48

Wzrastanie i przebywanie w liczebniejszych grupach społecznych (stadach) zwiększa inteligencję dzierzbowronów.


Język obcy zmniejsza odrazę do kontrowersyjnych produktów

6 lutego 2018, 10:28

Ludzie są bardziej skłonni zjeść potrawy, które uznają za odrażające, jeśli zaprezentuje się je w języku obcym. Restauratorzy lepiej więc zrobią, wymieniając w menu "escargot", a nie ślimaki.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy